🥉Premi del jurat – 6à convocatòria Laboratori d’Arts Escèniques Tísner

Esa cosa animal posa en paraules un tabú que s’ha tornat objecte d’un debat àlgid als darrers anys –la qüestió dels fills– i posa en escena, així mateix, tres germans que ja a la dècada dels 30 anys es plantegen si tenir o no fills, així com el mètode per procrear i les seves possibles implicacions a les seves vides.

En una conversa que dura tota una nit, els protagonistes parlen de la infància que van compartir amb una mare penedida de tenir-los; discuteixen la pressió reproductiva i les dificultats laborals que pateixen les mares; la legitimitat de l’avortament i la proscripció de l’adopció homoparental, per descobrir-nos, ja de matinada, la seva veritable “naturalesa” potser animal.

A una societat deshumanitzada, violentada i vigilada, i en temps de desastres que semblen no tenir fi, se’n desdibuixa tota possible il·lusió utòpica de la mateixa. Si a això li sumem l’alteritat com una amenaça, la distopia està servida a la nostra pròpia taula.

Esa cosa animal ens confronta a les fronteres d’un dels principals dispositius ideològics de l’Estat, la família, com a territori instrumentalitzat al servei del capitalisme, i servit pel patriarcat, permetent la dominació, explotació i opressió no tan sols des d’un sistema sexe, gènere i desig, sinó també des de la mateixa negació a poder exercir la nostra llibertat davant de tot imperatiu biològic i de procreació.

Esclaus, nens, dones i animals componien l’alteritat del pater familias; en llatí, famulus, els servents subjectes a la llei patriarcal i per tan fora de tot espai polític. Aquesta cosa animal és una invitació a reconèixer la nostra pròpia animalitat i a transitar la dissidència com un dret dins aquest espai polític, sempre personal, i que ens conforma a tots.

Fitxa artística

Dramatúrgia: Lina Meruane
Direcció: Andrea Segura Olavarría
Actrius: Lorena Carrizo Polanco, Daniela Jacques Aviñó i Daniel Parra
Il·luminació: Consuelo Barrero
Espai sonor i audiovisuals: Raquel Tomàs
Una producció d’Animal Company amb el suport de Casa Amèrica Catalunya i laboratori Tísner de Cotxeres Borrell

Articles relacionats

Resuena el habitar
Projectes guanyadors de la 6a convocatòria del Laboratori Tísner

Article Destacat