L’any 1891 la Compañía Anónima de Tranvías de Barcelona va demanar els permisos per construir una cotxera i unes quadres al carrer de Viladomat amb Marquès de Campo Sagrado. Era una companyia privada, ja que fins el 1958 no es va municipalitzar el servei de transports a la ciutat, moment en què el solar de l’antiga cotxera va passar a dependre de la Sociedad Privada Municipal de Tranvías de Barcelona, antecedent de Transports de Barcelona.
Història
Anys després que Transports de Barcelona deixés d’utilitzar les dependències, l’Institut Municipal de l’Habitatge va començar a construir el que havia de ser un bloc de pisos. Les obres, però van quedar interrompudes i el projecte d’habitatges no es va acabar. Mentrestant, els veïns reclamaven que al solar s’instal·lessin equipaments públics.
El 1984, l’Ajuntament de Barcelona va cedir l’espai per construir-hi una macro-comissaria, un projecte al qual el Ministeri de l’Interior va renunciar el 1987 davant la intensitat de les protestes dels veïns. El desembre del 1989, l’Ajuntament va presentar un nou projecte per tal de crear al solar un poliesportiu amb aparcament i una zona de jardins.
El projecte es va fer realitat el 1996, quan l’empresa Aiguajoc va començar a explotar, per un període de cinquanta anys, el poliesportiu. Dos anys més tard, a l’edifici –un modern immoble de formigó, vidre i metall– es va crear el Centre Cívic Cotxeres Borrell i el 2001 es va afegir al conjunt l’escola pública Ferran Sunyer.
Les arts escèniques són les grans protagonistes de les activitats del Centre Cívic Cotxeres Borrell, on tot i això també es fan tallers culturals i activitats lúdiques de tota mena. Entre els programes més destacats hi ha el Laboratori Tísner, dedicat a donar suport a la creació escènica emergent i l’Escola d’arts escèniques Tísner, adreçada als més petits.