A Mèxic fa de publicitari amb Pere Calders i, durant quatre anys, és escenògraf al Canal 4. Precisament una novel·la a mig camí entre la ciència-ficció i el realisme, sobre aquest canal de televisió, li serveix per a guanyar el premi Sant Jordi amb L’enquesta del canal 4, l’any 1972. També guanya el premi Prudenci Bertrana el 1969 amb Prohibida l’evasió. Altres destacades novel·les seves són: Les dues funcions de circ, Paraules d’Opòton el vell, Els gossos d’Acteó, El boà taronja, L’arriscada expedició dels pitecantrops del Montgrony o L’invent més gran del segle vint. De la seva memòria prodigiosa i de la seva habilitat narrativa en sorgeixen, a més, obres com Al cap de vint-i-sis anys, El pla de la Calma, Fora de joc, Guia inútil de Barcelona, Mèxic i La diàspora republicana, llibres a mig camí entre la biografia i la ficció. Una de les millors aportacions a la literatura i a la història ve a través de les seves memòries en els reculls anomenats Viure i veure.
En aquests reculls és on apareix l’Avel·lí Artís-Gener amb tota la seva grandesa, amb els fets importants i amb les anècdotes que adquireixen la qualitat de categoria, amb milers de personatges i de detalls que sembla impossible que es puguin recordar. L’Obra completa pot ajudar a copsar la força de la narrativa de Tísner. S’hi detecta una alenada potent de frescor, d’actualitat, d’ironia i de vitalitat. Els seus darrers treballs recopilen també anècdotes de la s eva vida a través de diferents personalitats amb els llibres Ciris trencats i Més ciris trencats. També és traductor al català d’obres d’autors reconeguts, com ara Cent anys de solitud, de Gabriel García Márquez, o L’Aleph, de Jorge Luís Borges.
Avel·lí Artís-Gener, al marge de la seva activitat literària, és també un lluitador incansable per les llibertats de Catalunya, per la democràcia i pel progrés de la humanitat. Periodista de carrer, escenògraf agosarat en el teatre i en el cinema, escriptor de novel·les, de relats, d’obres juvenils, de memòries, de reportatges d’investigació, és un clar exemple de tota una generació d’escriptors. Obert i afable, l’autor porta una vida plena d’incidències que l’ajuden a formar un món literari propi. Avel·lí Artís-Gener mor a Barcelona el 7 de maig del 2000. En ocasió del centenari del seu naixement, l’any 2012 s’organitzen nombroses activitats per a commemorar la seva figura.
Font: escriptors.cat
Fotografia: Salvador Sansuán