La Mireia Ortega és la conferenciant encarregada d’introduir la ciència al Centre Cívic Cotxeres Borrell. És llicenciada en bioquímica, doctora en biomedicina, divulgadora i conferenciant.
1. Què t’ha portat a divulgar la ciència?
A mi la ciència sempre m’ha apassionat, des que tinc memòria, d’aquí que m’hi hagi dedicat professionalment, però soc conscient que per a moltes persones és una cosa com a mínim complicada. I tenen raó! Però, precisament per això, quan la divulgació et permet transmetre tot aquest coneixement i veus les cares de satisfacció de la gent al comprendre conceptes que uns minuts abans els semblaven tan complexos… No té preu!
2. Quina presència creus que té la ciència en el dia a dia de les persones?
La ciència és present en absolutament tots els àmbits de la nostra vida, a cada moment, independentment de si en som conscients. Des de la cuina de casa fins al mòbil que duem a la butxaca, tot és ciència. Però com a concepte, està clar que no som conscients de la seva presència, només cal veure el poc pes que té en la majoria de mitjans de comunicació en comparació a altres matèries com ara els esports. Així que, resumint, en el nostre dia a dia la ciència té una presència màxima de la qual en tenim una percepció mínima.
3. A les conferències que has fet al Centre Cívic, què és el que ha despertat més curiositat a les persones que han vingut a escoltar-te?
Sobretot comprovar la complexitat de mecanismes que donem per obvis, com ara el funcionament del nostre cervell. Recordo les reaccions d’estupefacció a l’explicar molt per sobre tot el que arriba a passar en una sola cèl·lula. Per superficials que siguin les descripcions, de seguida es percep que el nostre cos és un pou sense fons de complicats processos que ens passen desapercebuts. I també haig de dir que va despertar molta curiositat la sessió que vaig dedicar a parlar dels virus, un fet més que comprensible tenint en compte la situació actual.
4. Quin consell li donaries a algú que vol aprofundir en el món de la ciència?
D’entrada, assistir a conferències, programes i tallers, se’n fan de molt interessants. Però també recomano molt acostar-se a una llibreria: hi ha molts llibres de divulgació científica, de tots els nivells. Potser no són molt coneguts però, de debò, es publica molt de material interessant a l’abast de tothom.
5. Ens proposaries alguna activitat per fer a casa?
Sí, us proposo un experiment científic molt senzill. Es tracta d’extreure l’adn a una peça de fruita.