Intervenció artística a la façana del CC Cotxeres Borrell

Aquest Agost la “LAIA” ens ha deixat  la seva intervenció artística 12+1 al mural del Centre Cívic!

La Laia, escriptora de grafiti barcelonina,  va començar a interessar-se pel grafiti el 1999, amb 14 anys. Després de veure-ho en una sèrie televisiva de l’època, va decidir agafar un retolador i escriure el seu nom al carrer fins a l’any 2000, quan va començar ja a fer les seves primeres peces des del total desconeixement i sense cap influència ni companyia. Això li ha fet tenir una percepció del grafiti una mica especial. Des d’aquest dia fins avui, 20 anys després, el grafiti continua sent la seva manera de vida, el seu dia a dia, gràcies al qual ha pogut viatjar, exposar, conèixer bons amics i participar en esdeveniments en diferents països. Però no només és la seva vida, per a ella és una lluita, la seva lluita personal per trencar els esquemes que ens envolten i no posar-se límits de cap mena.

Exposició efímera al carrer durant un any

Heu passat aquest darrer mes per la cantonada entre el carrer Viladomat i el Marquès de Campo Sagrado? Si és el cas, segur que us ha sorprès el mural a peu de carrer que acoloreix la façana del CC Cotxeres Borrell des del mes d’octubre.

La pintura és fruit del projecte 12+1 de la Fundación Contorno Urbano, que proposa convertir espais a l’aire lliure en galeries d’art. El projecte es va iniciar el 2015 a Sant Feliu del Llobregat i a l’Hospitalet del Llobregat. Aquesta tercera edició obre dos espais nous, un a Sant Vicenç dels Horts i un altre a Barcelona.

Dotze artistes, dotze mesos i un mur. El segon dimecres de cada mes un artista visual crearà una peça en l’espai de 2,5 x 5 metres ubicat fora les parets del CC Cotxeres Borrell i s’exposarà fins a la següent intervenció. Cada obra s’exposarà durant 30 dies, al llarg de tot un any.

El dimecres 10 de Juliol, l’artista Cristina Daura ens va deixar la seva “Radiografía Personal” al mural exterior del Centre Cívic. Una obra que reflecteix el canvi que vivim les persones en certs moments de les nostres vides. Com si d’una radiografía es tractés, l’artista va  representar un cap ple de coses, de pensaments, d’emocions…

El  dimecres 12 de Juny Mr. Sis va fer la seva intervenció al mural.  És il·lustrador de professió, però també treballa en altres disciplines artístiques com el teatre i la dansa. Va néixer i resideix a  Barcelona, per sempre està  amb ganes de sortir fora, conèixer món i crear. Cada vegada més atret per la pintura i el mural, l’artista es troba en una continua búsqueda de nous suports i tècniques per aprendre i millorar cada dia. Mes enllà de la perfecció, considera esencial permitir-se a un mateix equivocar-se per crear d’una manera relaxada, tant gaudint del resultat com del procés creatiu. La intervenció va comptar amb la col·laboració del Centre LGTBI i del Casal Lambda perquè el seu objectiu és reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI. L’obra era colaborativa, convidant a tothom fer-se una foto al davant d’ella donant-se un petó amb qui volgués i la compartís en xarxes utilitzant el hashtag #SoloUnBeso. Així entre tots i totes reivindicarem que totes les persones del món podem estimar-nos lliurement.

El dimecres 9 de Maig l’artista DEGON va fer el seu mural a la nostra façana. Dissenyador audiovisual, cofundador de Device Studio (@devicers) i la meitat de la banda de post-rap JUDDER (@judder.mp3). Pinta a l’espai públic des del 1999. Conscient del pes creixent de les xarxes socials i d’internet, aprofita l’entorn digital on es visualitzen les seves obres per experimentar amb tècniques com al chroma o les petites animacions. D’aquesta manera, pot completar les seves intervencions més enllà de l’espai físic.

El 10 d’Abril l’artista britànica Cristina Lina va crear l’obra “Tommy”, un divertit mural a la paret exterior del CC Cotxeres Borrell, amb el seu estil informal, colorit i una mica entremaliat. Lina a més de ser artista és educadora, màster en art i educació per l’Institute of Education of London, per això mateix té una visió diferent de l’art i treballa en la intersecció entre totes dues disciplines.

El 13 de Març l’artista Flavita Banana ens va deixar una obra feminista amb el seu inconfusible traç negre. L’artista ens presentà un “rollo de la pata” ple de dones, una expressió amable de la crua realitat. El seu treball ha sigut descrit com un humor trist, una barreja de costumisme i absurditat.”

El dia 13 de febrer, la il·lustradora Núria Toll va fer la seva intervenció artística a la façana. És una artista amb un estil caracteritzat per les línies rectes i les formes geomètriques. El seu art està inspirat en la natura i els animals, i els colors predominants són el blau i el gris clar, amb tonalitats molt clares i suaus.

El dimecres 9 de gener, l’artista Anna Taratiel va crear la seva obra. Una peça que, mitjançant l’abstracció geomètrica, evoca paisatges interns i planteja reflexions metafòriques sobre l’entorn. En aquest enllaç trobareu el vídeo de la seva intervenció: https://vimeo.com/312475386

El 12 de desembre,  Margalef , una plataforma d’experimentació centrada en projectes que combinen art i arquitectura, va crear la seva peça artística al mural.

El 14 de novembre va ser el torn de l’artista Ivan Floro.

El projecte es va iniciar el passat 10 d’octubre amb l’obra Big city worms del pintor i il·lustrador Jay Bisual.

Cap a final de 2019 hi haurà una mostra a la sala d’exposicions del centre amb imatges dels diferents processos de creació de les dotze intervencions i altres obres d’estudi dels artistes participants, però no les obres exteriors en si, ja que per la seva naturalesa no quedarà res més que els testimonis gràfics que s’hagin pogut prendre i el gaudi efímer dels passavolants.

Si voleu veure algunes imatges de les intervencions, podeu visitar l’àlbum fotogràfic.