GOSSOS DE NEU

EL PROJECTE 

Gossos de neu és el segon projecte de la companyia Paradiso 99, després de No hi ha bosc a Sarajevo, guanyador de la Beca Desperta per a companyies emergents el 2016. Aquest nou projecte neix de la necessitat de continuar investigant les relacions entre una dramatúrgia de caràcter polític i una altra de més íntima, poètica i onírica; de la relació entre el teatre documental, partint de fonts reals i de la poètica de la imatge, del moviment dels cossos i la seva expressió més abstracta.

Com a centre de Gossos de neu hi situem al personatge històric d’Albert Camus. Considerem que és una figura que no està suficientment reivindicada avui en dia i que, d’altra banda, és encara vigent i necessària. Les seves paraules i el seu esperit a contracorrent ens serveixen de fil conductor de la peça i també de punt de partida per a imaginar i inventar paisatges, imatges, diàlegs; així com també per crear situacions com la història entre Camus i Judith, representació de María Casares, que va ser amant de l’escriptor durant més d’una dècada.

Amb aquesta obra, volem llançar a l’espectador tota una sèrie d’interrogants: On resideix l’amor si no és en la fidelitat sexual? És possible que sigui en el reconeixement entre dues ànimes idèntiques: lliures i úniques en el seu context (fora del comú)? Què significa ser lliure? Com s’aconsegueix aquesta llibertat? És un acte íntim o públic? Què fa el comú amb allò íntim i irreductible? Ho elimina? Què és únic? Què passa quan allò únic, allò que no es comporta tal com s’esperaria pel seu context (un pobre algerià guanya un premi Nobel o una exiliada es converteix en primera actriu en el seu país d’acollida), es fa possible? Es converteix en un fet perillós i ha de ser eliminat o, en cas contrari, ha de ser assimilat? Hi ha alguna altra possibilitat?

El dol, la llibertat, la fidelitat, allò que ens fa únics, són temes que posem al servei per explicar la història d’amor i d’identitat entre Albert Camus, Judith i La filla de Gallimard, que es presenta com a tercer vèrtex del triangle que veiem a escena.

Seguint la mateixa línia de No hi ha bosc a Sarajevo, el nostre treball anterior, ens interessa investigar la combinació entre el llenguatge físic de l’intèrpret, amb punts de contacte amb la dansa, el text documental i el text de creació i la tecnologia de la imatge.

La condensació del temps, l’espai i l’estructura d’un text no convencional i fragmentària ens conduirà a buscar, a través del procés d’assaigs, una proposta escènica intensa i emocional. Gossos de neu vol ser un viatge polític i alhora poètic, ple d’interrogants per a l’espectador, de la mateixa manera que ho és per als seus protagonistes.

SINOPSI
Gossos de neu es situa al gener de 1960 i explica el viatge que va fer Judith, la vÍdua, a Groenlàndia per poder acomiadar-se d’Albert Camus, el seu amant mort unes poques hores abans. És la història de dues persones que es van estimar de manera irreductible malgrat la seva dimensió política i els seus múltiples amants. La seva fidelitat residia en el reconeixement profund de dues ànimes idèntiques: lliures i úniques en el seu context.

Del retrobament entre els dos amants n’és testimoni la filla de Michel  Gallimard, que els observa i els acompanya des d’un present carregat d’interrogants. Víctima il·lesa de l’accident de cotxe que va costar la vida al seu pare i a Camus, la filla de Gallimard es pregunta quines van ser les circumstàncies reals de l’accident. Una recerca que la portarà a redefinir la identitat del seu pare i, per tant, també,la seva pròpia.

I amb aquests tres personatges hi apareix la comunitat latent, representada simbòlicament per la fredor i descomposició de Groenlàndia. Un espai viu que percep com a perillós tot aquell que li és diferent i que treballa incansablement per a la seva assimilació o aniquilació.

L’EQUIP

Begoña Moral: Directora i dramaturga
Es forma al Centre d’investigació teatral LaCasona i a l’estudi de TxikiBerraondo iManuel Lillo. Actualment estudia Direcció idramatúrgia a l’Institut del Teatre deBarcelona. Completa la sevaformació de la mà de Sergi Faüstino, Rosa Muñoz i RogerGual. Realitzaestudis de cant al Taller de músics de Barcelona. Treballa a la companyiaProjecte Margot a les obres Cabaret Literari, present entre l’altres al Festival de Torelló, La inventora de Nubila Walheim respira sobre los personajes de Sófocles, que participa a la Mostra de Teatre de Barcelona, i Mapa de l’equilibri. Dirigeixdins la companyia el projecteperformatiuIndiferente. Crea al 2012 la Companyia La RabosetaTeatreondirigeixEnero d’AngelicaLiddell, Dansende Bertolt Brecht estrenat a l’AlmeriaTeatre i StrangeFruit, versiólliure de Lady singthe blues sobre la vida de BillieHoliday a l’Àtic22 delTeatreTantarantana. Al 2014 treballa com a ajudant de direcció a UnMosquitpetit, de Marc Artigau al TNC. Ésassistent de direcció per l’IT aAdiós a la Infancia d’OriolBroggi. Dirigeix en col·laboracióambMots deFusta l’espectacleClàudia i la Balena. I amb Caja de Resistencia dirigeixLos Naturales, textde creaciópròpia. Ha dirigitPotserdeMarguerite Duras, estrenat a l’abrilde 2015 a la NauIvanow i Ombra i silenci, unapeça a partir d’unrecull de poemes al voltant del tema de la vellesa, ques’hapresentata l’Àtic 22, a L’Alternativa de Sabadell i al TeatreKaddish.Guanyadora de la beca Desperta per a companyiesemergentsamb la seva obra No hi ha bosc a Sarajevo amb la companyiaParadiso 99. Ha estat representada a la Sala Atrium de Barcelona al 2016. Actualment treballa en el muntatgeLa dona gelatina  de Peter Sheridan que s’estrenarà al maigde 2017 al TeatreKaddish.

Melanie Garcia: Ajudant de direcció
Neix a Perpinyà. El 1991 entra alConservatori de Perpinyà, on estudia música i teatrefins que marxa de la ciutatel 2002. Hi fa piano a la classe de F.-M.Rigno, solfeig, anàlisi musical ambM.Tosi,cant coral, expressióescènica a la classede la M.-Cl. Galy, i art dramàticamb laJ.Llop. Paral·lelament fa ballet clàssic al’escola de dansa P. Pavageau, i després la deS.Guillaume i C.Roudil. D’aquestaformaciópluridisciplinària, en treu un gustmarcat per l’escena i elscreuaments entre les diferents arts. Al 2002, desprésd’obtenir el “baccalauréat” científic, se’n va a Toulouse a estudiar lletres i humanitats, amb especial èmfasi en literatura, història i musicologia(lycée Pierre de Fermat). Segueix els seus estudis universitaris de filologia francesa i d’històriaa Paris-Sorbonne, on obté els titols de “license” i de “maîtrise”. Durant tot aquest temps, la Mélanie segueixfent teatre (Compagnie La Pyramide) i organitzant lectures dramatitzades i espectacles d’àmbit reduït. Des del 2011 estudia direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre, on descobreix noves dimensions del món de l’escena i pot aprofundir alhora des de la pràctica i de la teoria, la seva reflexió sobre les relacions entre teatre, llengua i poesia.

Manuel Pajuelo: Espai sonor
Estudia piano a l’Escola de Música Minuet de Castelldefels. Realitza cursos d’harmonia i cant coral a l’Escola Municipal de Música de Sitges. Cursa llenguatge musical i guitarra al Taller de Músics de Barcelona amb els docents Xevi García y Riqui Sabatés. És guitarrista i compositor del grup musical Ohmaligna. Realitza música pelsespectaclesteatrals de la Companyia La Caixa Escènica de El Retiro de Sitges. Ha creat l’espai sonor dels projectes de les companyies teatrals Projecte Margot i Caja de Resistencia: La inventora de Nubila Walheim respira sobre los personajes de Sófocles, Cabaret literario, Mapa de l’equilibriStrangefruity Los naturales o la fiesta del hombre. Forma part, amb Ohmaligna, de l’espectacle Liliput.

Núria Rocamora: Intèrpret
Actriu i ballarina. Graduada en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelona. Abans estudia al Col·legi del Teatre de Barcelona. Amplia la seva formació amb Andrés Corchero (Laboratori Bodyweather), Pere Sais (Laboratori Cos-veu-acció), KariMargolis (TheMargolisMethod), DeclanDonnelland (Masterclass), Raimon Molins (entrenament actoral), Sol Picó (Laboratori de moviment), LaliAyguadé (Workshops).

Ha participat en diversos muntatges com: No hi ha bosc a Sarajevo (projecte guanyador del 1r premi de la Beca Desperta 2016) i Ombra i Silenci (ambdós dirigits per Begoña Moral), Withmywholeheartmindbody (direcció Carlota Subirós), On és ara el poder? (direcció Jordi Prat i Coll), Cinc habitacions (direcció Glòria Balañà), R.I.P (direcció Sílvia Navarro), El Drac d’Or (direcció Carme Portaceli), Le finggipazzi(direcció Lluís Graells) El temps i l’habitació (direcció Raimon Molins), Lectura dramatitzada d’Ifigènia en Taxi (direcció Elena Fortuny).

Laura Tamayo: Intèrpret
Nacuda el 1986, llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del teatre de Barcelona. A completat la seva formació teatral física amb mestres com Moreno Bernardi, Pere Sais i KariMargolis. Ha participat en muntatges com: Flors Carnívoresd’Anna Maria Ricart , dirigida per Marc Chornet (Sala Atrium), Tal dia com avui dirigida per Marta Guasch (Àtic 22, Tantarantana), Against Nothingness dirigida per Andereji Teresa Welminscy (Cricot2) a Londres, La Guerre un peu, beaucoup, passionnément, pas du tout dirigida per Mladen Materic al Festival d’Avignon, inauguració de l’acte BCN-RESET dirigit per Alex Ollé de la Fura dels Baus i és creadora i actriu del monòlegKolmanskop, dirigit per Guillem Gefaell. És narradora de la xarxa de biblioteques de la diputació i també ha participat en espectacles infantils com El Trenca nous amb la Cia.Pissarra i dirigit per Dani Coma (gira Nacional). Va ser actriu i fundadora de la Cia. Babilini junt a l’actriu Alba José amb espectacles com A l’abordatge o Xerrameca de contes. També ha participat en projectes audiovisuals com videoclips i curtmetratges.”

Guillem Gefaell : Intèrpret
Nascut el 1983 a Barcelona, estudia a l’Institut del Teatre, on es llicencia en Art Dramàtic. El 2009 estrena El Mal de la Juventut amb la cia les Antonietes a la Sala Muntaner i a la Sala Atrium i dirigit por Jordi Prat i Coll Hamlet/Laforge. A la mateixa sala estrena HIMMELWEG de Juan Mayorga i F.A.M.Y.L.I.A. de The Mamzelles el
2014. Aquest any estrena al T.N.C y el C.D.N. El Joc del Amor i de l’Atzar, dirigida per J.M. Flotats. Des de 2013 va de gira amb l’espectacle Fuenteovejuna. Breve tratado sobre las ovejas domésticas de la cia OBSKENÉ, guanyadora del Premio MAX 2015 a la millor adaptació teatral. El 2015 estrena al Teatre Nacional de Catalunya, El Professor Bernhardi, dirigida per Xavier Albertí. Des de 2011 forma part de la cia Projecte NISU, amb qui estrena al Festival Grec de Barcelona el 2012 Waits F.M. d’Albert Boronat, dirigida per Nicolás Chevallier i al 2014 SHELL. El 2015 creen la peça Teenage-Dream, estrenada al Teatre Tantaranta de Barcelona. Actualment treballa a l’ espectacle Navegación Incendiaria Salvamento Unilateral. Des del 2013 forma part del procés d’iinvestigació LANIT dirigit per Moreno Bernardi. El 2016 es va poder veure al Teatre Akademia i el 2017 es podrà veure el procés en la seva totalitat: LANIT, RADIONIT y LANITPLAY. Com a director i creador signa la dramatúrgia i direcció de KOLMANSKOP, estrenada al ITS FESTIVAL de Amsterdam del 2016 i la direcció de DRAMABURG guanyadora de la beca DespertaLab 2016 estrenada al juliol a la Sala Atrium. A la televisió ha participat en diverses temporades de Vent del Pla (2006-2007), K.M.M (2013) i CITES (2015).